Saturday, 15 March 2014

Apa Itu NoFollow dan DoFollow pada Pautan Link?

Tips SEO ringkas yang akan saya kongsikan hari ini adalah mengenai pautan link yang anda masukkan pada artikel ataupun pada bloglist mahupun iklan-iklan yang akan membawa kepada pautan luar.

Memahami algoritma google untuk pagerank adalah diperlukan bagi mendapatkan kedudukan yang baik pada search engine result. Jika bercakap soal pagerank saya boleh katakan yang alexa yang ramping lebih baik di utamakan berbanding pagerank. Kerana untuk memperoleh pagerank yang tinggi adalah sangat sukar kecuali mendapat backlink berkualiti dari blog pagerank tinggi.

Jika anda ingin bersaing di engine carian (SERP), memahami setiap algortima google adalah sangat penting. Di mana ianya senantia berubah mengikut peredaran masa dan perkembangan teknologi. Google mengukur kekuatan blog anda melalui jumlah backlink yang anda miliki.

Walaupun blog anda belum optimise SEO on page sepenuhnya tetapi memiliki backlink yang tinggi maka anda kini menjadi perhatian mata google jika artikel yang anda terbitkan berkonsepkan SEO. Backlink yang menuju ke blog anda boleh di katakan sebagai tulang belakang kepada kejayaan blog anda.

Backlink ada link blog/artikel anda yang di letakkan pada laman lain sebagai kredit yang membolehkan pengunjung dapat berkunjung ke blog anda melalui pautan link yang di berikan kerana pautan link blog anda di letakkan oleh blogger lain di sebabkan kandunga artikel anda di sukai. Ini meningkatkan lagi kebolehpercayaan anda dalam dunia internet melalui dapatan backlink yang berkualiti.

Apa itu Internel dan External Link?

Internel Link adalah pautan link yang menuju ke laman blog anda sendiri. Iaitu link yang di bina pada artikel ke artikel yang lain di blog anda sekirannya perkataan yang di guna pakai untuk menulis artikel terkait dengan artikel yang lain. Sebagai contoh dengan menjadikan artikel diselitkan link ke artikel yang lain, saya sudah berjaya menambahkan jumlah pautan dalaman pada blog. Jangan sesekali letak nofollow pada link dalaman.

Pastikan anda tidak melakukan kesilapan ketika set kan pautan link yang menujuk ke blog anda. Meningkatkan bilangan inbound link pada blog anda membolehkan search robot sangat enjoy untuk mengindeks kandungan pada blog anda.

External Link adalah link yang menuju ke pautan luar, laman web yang lain. Dalam erti kata lain sekiranya anda link pada web lain, anda telah pun meningkatkan jumlah outbound link atau exernal link. Pastikan erternal link berada pada tahap yang minima, dan link jika perlu sahaja.

Contoh Propeties Pada Pautan Link

Letak NoFollow atau DoFollow pada Pautan Luar (External Link)?

Bagi mengelakkan blog yang mempunyai reputasi PR yang baik, adalah sebaiknya letakkan nofollow attribute pada link pautan luar. Apabila robot mengindeks kandungan artikel anda yang mempunyai pautan link tetapi memilik attribute "nofollow", robot hanyak akan indeks sebagai teks normal sahaja dan tidak akan mencari dari mana datangnya link tersebut.

Senantiasa link ke web yang terkenal seperti facebook dan sosial media yang lain dengan attribute "nofollow" tetapi jangan letak "nofollow" pada page link dalaman seperti:
  1. Facebook Profile
  2. Google Plus Profile
  3. Iframe Page
  4. FeedBurner dan banyak lagi
Jadi secara kesimpulannya internal link memiliki attribute dofollow yang seterusnya akan menjadi niche link pada blog anda. Sekiranya anda memiliki PR yang tinggi adalah sebaiknya letakkan nofollow pada outbound link bagi mengelakkan PR anda di pengaruhi oleh pautan link luar yang memiliki PR yang agak rendah berbanding dari blog anda.

Internel Link membolehkan spider mengindeks page anda dengan lebih mendalam lagi. Apabila anda link ke post sebelumnya yang berkaitan, maka spider akan cek link tersebut kemama link tersebut membawanya dan seterusnya spider akan mengindeks semula post tersebut. Ini sekali gus dapat meningkatkan senarai search pada page anda.

Sekarang mari kita lihat video support dari GoogleWebmaster yang menjadi garis panduan pada saya

NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 
banner

Delivered by FeedBurner